Tyvärr tog jag inga fina bilder på bullarna men en instagram-bild blev det åtminstone.
Vanilj- eller kanelbullar
100 gram smör
5 dl ekologisk mjölk
1 paket jäst
1 dl socker
½ tsk salt
13-14 dl vetemjöl
Fyllning
150 gram smör
1 dl socker
1½ msk kanel
1½ msk vaniljsocker
Pensling
1 ekologisk ägg
pärlsocker
Lägg fram smör till fyllning så det hinner bli rumsvarmt.
Smält smöret i en kastrull, häll sedan i mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll i en skvätt mjölkblanding, rör om. Häll sedan i resten av mjölkblandningen, socker och salt. Häll i ca 12 dl mjöl och rör om och arbeta degen ordentligt med träslev eller med händer. Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk.
Blanda under tiden smör med socker. Dela upp smöret i två bunkar och blanda i vanilj i den ena och kanel i den andra.
Knåda sedan degen lite lätt och dela den i två delar. Kavla ut en deghalva i taget till en avlång degkaka och bred ut den ena smörfyllningen på degkakan. Rulla ihop den från ena långsidan till den andra och dela sedan på mitten. Dela varje halva i 8 bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt i bakformar. Gör likadant med andra degen! Låt jäsa i 30 minuter och slå på ugnen på 225 grader.
Knäck ett ägg och vispa med en gaffel. pensla varje bulle bland och strö på pärlsocker.
Sätt in en plåt i taget i mitten av ugnen i 8 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar