fredag 18 oktober 2013

Bullar, vanilj och kanel

Häromdagen, närmare bestämt i måndags, bakade jag bullar. Det blev ju inga när det var kanelbullens dag men nu så, nu var det dags. Fullt upp hade vi det här hemma med att få ihop deg, diska och ha ett nöjt barn samtidigt. Under jäsningen passade vi på att gå en längre runda med vovven. Jag gjorde hälften kanel och hälften vanilj. Gott!

Tyvärr tog jag inga fina bilder på bullarna men en instagram-bild blev det åtminstone.



Vanilj- eller kanelbullar

100 gram smör
5 dl ekologisk mjölk
1 paket jäst
1 dl socker
½ tsk salt
13-14 dl vetemjöl

Fyllning
150 gram smör
1 dl socker
1½ msk kanel
1½ msk vaniljsocker

Pensling
1 ekologisk ägg
pärlsocker

Lägg fram smör till fyllning så det hinner bli rumsvarmt.

Smält smöret i en kastrull, häll sedan i mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll i en skvätt mjölkblanding, rör om. Häll sedan i resten av mjölkblandningen, socker och salt. Häll i ca 12 dl mjöl och rör om och arbeta degen ordentligt med träslev eller med händer. Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk.

Blanda under tiden smör med socker. Dela upp smöret i två bunkar och blanda i vanilj i den ena och kanel i den andra.

Knåda sedan degen lite lätt och dela den i två delar. Kavla ut en deghalva i taget till en avlång degkaka och bred ut den ena smörfyllningen på degkakan. Rulla ihop den från ena långsidan till den andra och dela sedan på mitten. Dela varje halva i 8 bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt i bakformar. Gör likadant med andra degen! Låt jäsa i 30 minuter och slå på ugnen på 225 grader.

Knäck ett ägg och vispa med en gaffel. pensla varje bulle bland och strö på pärlsocker.

Sätt in en plåt i taget i mitten av ugnen i 8 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar